Dżem truskawkowo-rabarbarowy z rumem i miodemSkładniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru ( już obranego) 1 kg cukru 6 łyżek rumu 6 łyżeczek miodu |
Sposób przygotowania: Rabarbar kroimy na małe kawałki, truskawki jak ktos lubi całe moze zostawić całe albo pokroić. Każde z owoców zasypujemy cukrem - po 1/2 kg dodając po 3 łyżki rumu. Mieszamy i odstawiamy na około 1, 5 godziny. Po tym czasie łączymy w jednym garnku i gotujemy do zagotowania się. Ja na tym kończę i odstawiam na drugi dzień. NAstepnego dnia gotujemy ponownie i zbieramy szumowiny. Ja lubię tak bardziej zwarty dżem dlatego gotowałam go około godziny jeszcze. Pod koniec dodajemy miód i mieszamy. Możecie gotować go krócej wtedy będzie bardziej lużny. Gorący dzem wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy. Przykrywamy słoiki i zostawiamy tak do ostygnięcia. Z tej porcji wyjdą albo sześć słoiczków lużniejszego dżemu po 370 ml lub cztery takiego zwartego- ja miałam cztery. A przepis pochodzi z internetu tylko nie pamiętam dokładnie z jakiego miejsca. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne