Letni torcik na zimno z owocamiSkładniki: paczka okrągłych biszkoptów 4 serki danio waniliowe ( te małe) 3 brzoskwinie zielone winogrona ( przekrojone na pól i z usuniętą pestką) 2 galaretki zielone - u mnie agrestowe 1 galaretka czerwona - u mnie truskawkowa 1 galaretka żółta - u mnie cytrynowa |
Sposób przygotowania: Wszystkie galaretki - każdą osobno rozpuszczamy w 400 ml wody. Studzimy. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę. Jedną zieloną galaretkę i czerwoną (osobno) mieszamy z serkami (dodajemy po dwa serki do każdej galaretki). Na dno tortownicy układamy biszkopty. Wylewamy połowę masy serkowej zielonej i wkładamy do lodówki aby stężała. Następnie połowę masy czerwonej i ponownie wkładamy do lodówki. Teraz układamy brzoskwinie i zalewamy je zieloną galaretką i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu warstwy galaretki z brzoskwiniami, wylewamy kolejno serową warstwę czerwoną a następnie zieloną. Za każdym razem wkładając do lodówki do zastygnięcia. Teraz układamy winogrona jeden obok drugiego dość ciasno i zalewamy to galaretką żółtą. Wkładamy do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Otrzymamy bajecznie kolorowy letni torcik z owocami a kolory i smaki galaretek już zależą od naszej wyobraźni. Także rodzaje owoców możemy dodać jakie lubimy - pamiętajcie jednak iż galaretka na ananasach i kiwi gorzej się ścina. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne