Letni torcik na zimno z owocami


Składniki:

Letni torcik na zimno z owocami paczka okrągłych biszkoptów
4 serki danio waniliowe ( te małe)
3 brzoskwinie
zielone winogrona ( przekrojone na pól i z usuniętą pestką)
2 galaretki zielone - u mnie agrestowe
1 galaretka czerwona - u mnie truskawkowa
1 galaretka żółta - u mnie cytrynowa


Sposób przygotowania:

Wszystkie galaretki - każdą osobno rozpuszczamy w 400 ml wody. Studzimy.

Brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jedną zieloną galaretkę i czerwoną (osobno) mieszamy z serkami (dodajemy po dwa serki do każdej galaretki).

Na dno tortownicy układamy biszkopty.
Wylewamy połowę masy serkowej zielonej i wkładamy do lodówki aby stężała. Następnie połowę masy czerwonej i ponownie wkładamy do lodówki.

Teraz układamy brzoskwinie i zalewamy je zieloną galaretką i wkładamy do lodówki.

Po zastygnięciu warstwy galaretki z brzoskwiniami, wylewamy kolejno serową warstwę czerwoną a następnie zieloną. Za każdym razem wkładając do lodówki do zastygnięcia.

Teraz układamy winogrona jeden obok drugiego dość ciasno i zalewamy to galaretką żółtą.

Wkładamy do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.



Otrzymamy bajecznie kolorowy letni torcik z owocami a kolory i smaki galaretek już zależą od naszej wyobraźni.

Także rodzaje owoców możemy dodać jakie lubimy - pamiętajcie jednak iż galaretka na ananasach i kiwi gorzej się ścina.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne