Torcik wi¶niowo- czekoladowy


Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki m±ki
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
łyżeczka proszku
2 łyżki kakao

60 dkg wi¶ni
1 galaretka wi¶niowa
50 dkg serka białego waniliowego
4 łyżki zelatyny
2 łyżki kakao


Sposób przygotowania:

Ubijamy całe jajka w mikserze z cukrem - wsypujemy szczyptę soli. Tak nie za mocno.
Teraz pora na sypkie rzeczy, dosypujemy je do masy. Lekko i delikatnie mieszamy.
Dodajemy olej i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w 150'C 15 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Wi¶nie drylujemy kilka zostawiamy.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gor±cego mleka i zimn± wlewamy do serka.

Ser dzielimy na pół i do jednej czę¶ci dodajemy połowę prawie ¶ciętej galaretki (ja j± przemieszałam widelcem żeby była taka grudkowata).

Do drugiej połowy sera dodajemy resztę galaretki, kakao, zmiksowane wi¶nie.

Teraz robimy torcik:
na dnie układamy blat biszkoptu kakaowego, na to warstwę kakaowo -wi¶niow±, teraz drugi blat biszkoptu i warstwę biał± z galaretk±.
Wierzch dekorujemy wi¶niami i dobrze schładzamy w lodówce.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne