Torcik wi¶niowo- czekoladowySkładniki: Biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki m±ki 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 3 łyżki oleju łyżeczka proszku 2 łyżki kakao 60 dkg wi¶ni 1 galaretka wi¶niowa 50 dkg serka białego waniliowego 4 łyżki zelatyny 2 łyżki kakao |
Sposób przygotowania: Ubijamy całe jajka w mikserze z cukrem - wsypujemy szczyptę soli. Tak nie za mocno. Teraz pora na sypkie rzeczy, dosypujemy je do masy. Lekko i delikatnie mieszamy. Dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w 150'C 15 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Wi¶nie drylujemy kilka zostawiamy. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gor±cego mleka i zimn± wlewamy do serka. Ser dzielimy na pół i do jednej czę¶ci dodajemy połowę prawie ¶ciętej galaretki (ja j± przemieszałam widelcem żeby była taka grudkowata). Do drugiej połowy sera dodajemy resztę galaretki, kakao, zmiksowane wi¶nie. Teraz robimy torcik: na dnie układamy blat biszkoptu kakaowego, na to warstwę kakaowo -wi¶niow±, teraz drugi blat biszkoptu i warstwę biał± z galaretk±. Wierzch dekorujemy wi¶niami i dobrze schładzamy w lodówce. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne