Tort jagodowy


Składniki:

Tort jagodowy Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 jajka
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

2 budynie waniliowe ugotowane w 700 ml mleka
1 margaryna Kasia albo masło
1/2-3/4 szklanki cukru
1 szklanka jagód
2 galaretki o smaku owoców leśnych


Sposób przygotowania:

Margarynę,cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu - musi powstać jednolita masa.
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190'C. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Odkładamy 5 łyżek masy.

Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej.Dokładnie mieszamy.

Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami.

Całość zalewamy tężejącą galaretką - rozpuszczamy ja w 750 ml wody.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne