Konfitura jezynowa z gruszką i imbiremSkładniki: 1 kg jeżyn + 3 garście 2 duże gruszki 2-4 plasterki imbiru świeżego 1 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z całej cytryny |
Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir w drobna kosteczkę, skórkę i sok z cytryny. Wsypujemy 80 dkg cukru i dokładnie mieszamy.Odstawiamy wszystko na noc. Nastepnego dnia gotujemy około 20 minut i odlewamy 300 ml soku do butelki - będzie na zimę do herbatki( butelkę zakrecamy i odwracamy ). Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy. Nastepnego dnia dosypujemy 20 dkg cukru i znowu gotujemy - odlewamy ponownie 300 ml soku. Wyłączamy i studzimy. Tego samego dnia ponownie gotujemy i ja osobiście wolę takie badziej zwarte konfitury i dlatego gotowałam je jeszcze 30 minut. Nakładamy je do słoików, zakręcamy i odwaracamy. Zostawiamy do ostygnięcia. I tak robiąc te konfitury mamy dwa rodzaje przetworów na zimę - pyszne konfiturki i sok do herbatki. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne