Konfitura jezynowa z gruszką i imbirem


Składniki:

1 kg jeżyn + 3 garście
2 duże gruszki
2-4 plasterki imbiru świeżego
1 kg cukru
skórka z 1 cytryny
sok z całej cytryny


Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir w drobna kosteczkę, skórkę i sok z cytryny. Wsypujemy 80 dkg cukru i dokładnie mieszamy.Odstawiamy wszystko na noc.

Nastepnego dnia gotujemy około 20 minut
i odlewamy 300 ml soku do butelki - będzie na zimę do herbatki( butelkę zakrecamy i odwracamy ). Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy.

Nastepnego dnia dosypujemy 20 dkg cukru i znowu gotujemy - odlewamy ponownie 300 ml soku.
Wyłączamy i studzimy.

Tego samego dnia ponownie gotujemy i ja osobiście wolę takie badziej zwarte konfitury i dlatego gotowałam je jeszcze 30 minut.

Nakładamy je do słoików, zakręcamy i odwaracamy. Zostawiamy do ostygnięcia.


I tak robiąc te konfitury mamy dwa rodzaje przetworów na zimę - pyszne konfiturki i sok do herbatki.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne