Puszysty a'la omlet na śniadanie


Składniki:

1 jajko
300 ml mleka
mąki do zagęszczenia
3-4 białka
sól, odrobina curry, czosnek granulowany

warzywa jakie lubimy u mnie były dwa warianty:

zestaw 1
- szpinak baby młody, pomidor czerwony, szynka drobiowa, ser żółty

zestaw 2
- szpinak baby młody, cukinia, pomidor żółty, szynka drobiowa, ser pleśniowy
olej



Sposób przygotowania:

Z jajka, mleka i mąki robimy takie gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego przyprawy i ubita pianę z białek.

Warzywa i szynkę lekko podsmażamy na patelni i dodajemy do ciasta.

Wylewamy ciasto na gorącą patelnię i smażymy około 4 minuty.
Następnie zsuwamy delikatnie na talerz i obracając lekko talerz obracamy ponownie na patelnię- to najlepszy sposób obracania omletów.

Teraz dajemy na górę sery i pieczemy następne 4 minuty.

Podajemy z sosem ostrygowym.

Wariantów możemy stworzyć masę wszystko zależy od naszej lodówki i rzeczy w niej ukrytych.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne