Sałatka z ogórków i paprykiSkładniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchewki 1 kg papryki czerwonej 1 główka czosnku - ja daję 1,5 główki 3 łyżki soli ZALEWA: 1,5 szkl octu 1,5 szkl cukru 1,5 szkl oleju |
Sposób przygotowania: W garnku gotujemy ocet z cukrem i studzimy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką do dużej miski. Solimy i zostawiamy na 1,5-2 godzin. W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ja na dużych oczkach, cebule kroimy w kostkę i paprykę po dokładnym umyciu także. Wszytskie te warzywa wrzucamy do drugiej miski, dodajemy posiekany czosnek. Z ogórków odlewamy nadmiar soku i dodajemy pozostałe warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Do zalewy dodajemy olej i mieszamy. Nakładamy sałatkę do słoików ugniatając ją trochę. Zalewamy zalewą - ja nalewam po łyżce do każego słoika aż zalewa się skończy. Zakręcamy. Pasteryzujemy od 15-25 minut w zależności od wysokości słoika. Ja nie lubię sałatek na zimę ale tak mi wyjatkowo posmakowała. Z podanej porcji wychodzi 21 słoiczków o pojemności 375 ml. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne