ŚmietanowiecSkładniki: 500 ml kefiru 1 jogurt grecki 340 g pól szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 galaretki o kontrastowej barwie- ja dałam truskawkową, cytrynowa, kiwi i wiśniową 3 łyżki żelatyny pół szklanki gorącego mleka |
Sposób przygotowania: W misce mieszamy kefir z jogurtem, wsypujemy oba cukry i mieszamy.Cukier powinien się rozpuścić. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody każdą i zostawiamy do stężenia. Po czym kroimy w kostki. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i studzimy. Wrzucamy kostki galaretki do miski z kefirem i wlewamy żelatynę. Całość mieszamy i przelewamy do miski wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Śmietanowiec jest idelanym ciastem na upały - szybko się go robi, shładza się w lodówce a mu delekyujemy się zimnym ciastem. Można dodać do niego owoce lub nawet czekoladę - ale i taki z samymi galaretkami smakuje rewelacyjnie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne