Śmietanowiec


Składniki:

500 ml kefiru
1 jogurt grecki 340 g
pól szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 galaretki o kontrastowej barwie- ja dałam truskawkową, cytrynowa, kiwi i wiśniową
3 łyżki żelatyny
pół szklanki gorącego mleka


Sposób przygotowania:

W misce mieszamy kefir z jogurtem, wsypujemy oba cukry i mieszamy.Cukier powinien się rozpuścić.

Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody każdą i zostawiamy do stężenia. Po czym kroimy w kostki.

Żelatynę rozpuszczamy w mleku i studzimy.

Wrzucamy kostki galaretki do miski z kefirem i wlewamy żelatynę. Całość mieszamy i przelewamy do miski wyłożonej folią spożywczą.
Wkładamy na noc do lodówki.



Śmietanowiec jest idelanym ciastem na upały - szybko się go robi, shładza się w lodówce a mu delekyujemy się zimnym ciastem.

Można dodać do niego owoce lub nawet czekoladę - ale i taki z samymi galaretkami smakuje rewelacyjnie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne