Tarta ze śliwkami i masą waniliowąSkładniki: Ciasto: 25 dkg mąki 12,5 dkg masła 2 łyżki śmietany 10 dkg cukru 2 żółtka szczypta soli Masa waniliowa: 1 jajko budyń waniliowy 2 łyżki golden syrup albo tyle samo cukru brązowego 120 ml mleka 70 dkg śliwek węgierek - to waga przed drylowaniem 4 łyżki cukru waniliowego z naturalna wanilią |
Sposób przygotowania: Siekamy nożem zimne masło z cukrem, dodajemy sól i mąkę. Łączymy palcami - ma powstać mokry piasek. Dodajemy śmietanę i szybko zarabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Składniki masy budyniowej łączymy widelcem w miseczce. Śliwki drylujemy i dzielimy na połówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Teraz chłodzimy je 10 minut w zamrażalniku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'c na 10 minut. Możecie posmarować je wcześniej lekko roztrzepanym jajkiem wtedy tarta mnie nasiąknie mocno. Wyjmujemy spód z piekarnika i układamy śliwki które posypujemy cukrem waniliowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 minut. Wyjmujemy lekko brązowe ciasto i wylewamy na nie masę waniliową - ja wylewałam ją na dwa razy, wylałam pół i włożyłam tartę na 10 minut po czym dolałam resztę. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160'C. Pieczemy około 30-40 minut w zależności od piekarnika. Masa waniliowa powinna być ścięta. Ten przepis mam z strony www.wielkiezarcie.com. Tarta jest wyborna a najlepiej smakuje jeszcze taka lekko ciepła. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne