Tarta ze śliwkami i masą waniliową


Składniki:

Ciasto:
25 dkg mąki
12,5 dkg masła
2 łyżki śmietany
10 dkg cukru
2 żółtka
szczypta soli

Masa waniliowa:
1 jajko
budyń waniliowy
2 łyżki golden syrup albo tyle samo cukru brązowego
120 ml mleka

70 dkg śliwek węgierek - to waga przed drylowaniem
4 łyżki cukru waniliowego z naturalna wanilią


Sposób przygotowania:

Siekamy nożem zimne masło z cukrem, dodajemy sól i mąkę. Łączymy palcami - ma powstać mokry piasek. Dodajemy śmietanę i szybko zarabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki masy budyniowej łączymy widelcem w miseczce. Śliwki drylujemy i dzielimy na połówki.

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Teraz chłodzimy je 10 minut w zamrażalniku.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'c na 10 minut. Możecie posmarować je wcześniej lekko roztrzepanym jajkiem wtedy tarta mnie nasiąknie mocno.

Wyjmujemy spód z piekarnika i układamy śliwki które posypujemy cukrem waniliowym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 minut.

Wyjmujemy lekko brązowe ciasto i wylewamy na nie masę waniliową - ja wylewałam ją na dwa razy, wylałam pół i włożyłam tartę na 10 minut po czym dolałam resztę.

Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160'C.
Pieczemy około 30-40 minut w zależności od piekarnika. Masa waniliowa powinna być ścięta.



Ten przepis mam z strony www.wielkiezarcie.com.
Tarta jest wyborna a najlepiej smakuje jeszcze taka lekko ciepła.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne