Dżem winogronowy z jabłkami i gruszką


Składniki:

1 kg winogron - takich domowych ciemnych
50 dkg cukru
70 dkg gruszek
70 dkg jabłek
można dodać sok z połowy cytryny - ja tak zrobiłam dla złamania smaku


Sposób przygotowania:

Winogrona obieramy - będzie ich 70 dkg i tyle mamy dac do dżemu. Wrzucamy do garnka i tłuczemy tłuczkiem aby powstała papka. Gotujemy ją 5 minut. Lekko studzimy i przecedzamy przez sitko - nakładamy porcje winogron i przecieramy tłuczkiem. Zostaną na sitku skórki i pestki które wyrzucamy.

Sok wlewamy do garnka i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukier i gotujemy kolejne 10 minut.

Owoce obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do soku i gotujemy 20 minut. Zbieramy powstałą pianę.

Zostawiamy na następny dzień.
Gotujemy ponownie około 20 minut i wkładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.


Ja miałam z tej porcji trzy słoiczki po 370 ml. Dżem jest przepyszny.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne