Dżem winogronowy z jabłkami i gruszkąSkładniki: 1 kg winogron - takich domowych ciemnych 50 dkg cukru 70 dkg gruszek 70 dkg jabłek można dodać sok z połowy cytryny - ja tak zrobiłam dla złamania smaku |
Sposób przygotowania: Winogrona obieramy - będzie ich 70 dkg i tyle mamy dac do dżemu. Wrzucamy do garnka i tłuczemy tłuczkiem aby powstała papka. Gotujemy ją 5 minut. Lekko studzimy i przecedzamy przez sitko - nakładamy porcje winogron i przecieramy tłuczkiem. Zostaną na sitku skórki i pestki które wyrzucamy. Sok wlewamy do garnka i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukier i gotujemy kolejne 10 minut. Owoce obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do soku i gotujemy 20 minut. Zbieramy powstałą pianę. Zostawiamy na następny dzień. Gotujemy ponownie około 20 minut i wkładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Ja miałam z tej porcji trzy słoiczki po 370 ml. Dżem jest przepyszny. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne