Zapiekanka z ryżem i śliwkami


Składniki:

1,5 szklanki ugotowanego ryżu
łyżka masła
1 żółtko
1 łyżka cukru z naturalną wanilią
1 łyżka cukru cynamonowego
7 śliwek


Sposób przygotowania:

Ryż można ugotowac na mleku będzie lepszy smak zapiekanki.
Żółtko utrzeć z cukrem i dodac do ryżu razem z masłem.Wymieszać.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy ryż.
Na wierzchu układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek.

Posypujemy je cukrem z naturalną wanilią
wg. uznania.

Wkładamy do nagrzanego piekranika do 180'C na 20 minut.Nakładamy lekko przestudzoną i możemy polać słodką śmietanką.


Podany przepis jest na małe naczynie dla dwóch osób.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne