Zapiekanka z ryżem i śliwkamiSkładniki: 1,5 szklanki ugotowanego ryżu łyżka masła 1 żółtko 1 łyżka cukru z naturalną wanilią 1 łyżka cukru cynamonowego 7 śliwek |
Sposób przygotowania: Ryż można ugotowac na mleku będzie lepszy smak zapiekanki. Żółtko utrzeć z cukrem i dodac do ryżu razem z masłem.Wymieszać. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy ryż. Na wierzchu układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek. Posypujemy je cukrem z naturalną wanilią wg. uznania. Wkładamy do nagrzanego piekranika do 180'C na 20 minut.Nakładamy lekko przestudzoną i możemy polać słodką śmietanką. Podany przepis jest na małe naczynie dla dwóch osób. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne