Ciasto czekoladowe z dynią


Składniki:

10 dkg masła lub margaryny
1 łyżka miodu
23 dkg cukru
3 łyżki kakao
po pół łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika
150 ml mleka
1 jajko
150 ml kawy ropuszczalnej- ja dałam 2 łyżeczki na 150 ml wody
10 dkg dyni ugotowanej- ja starłam na tarce i poddusiłam ją z 15 minut
32 dkg mąki
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, miodem, przyprawami i kakao. Lekko studzimy.

Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie.
Następnie wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy dynię oraz wlewamy kawę i łączymy wszystykie składniki na jednolitą masę.

Teraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Łączymy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (o śr.23 cm).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około godzinę. Musimy sprawdzić patyczkiem i gdy będzie suchy wyłączamy piekarnik.



Przepis znalazłam w internecie bo synuś chciał ciasto dyniowe zrobiłam wg. oryginału i niestety wylądowało w koszu.
Zmieniłam nieco sposób wykonania i już całe znikneło z talerza.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne