Ciasto czekoladowe z dyniąSkładniki: 10 dkg masła lub margaryny 1 łyżka miodu 23 dkg cukru 3 łyżki kakao po pół łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika 150 ml mleka 1 jajko 150 ml kawy ropuszczalnej- ja dałam 2 łyżeczki na 150 ml wody 10 dkg dyni ugotowanej- ja starłam na tarce i poddusiłam ją z 15 minut 32 dkg mąki po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia |
Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, miodem, przyprawami i kakao. Lekko studzimy. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy dynię oraz wlewamy kawę i łączymy wszystykie składniki na jednolitą masę. Teraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Łączymy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (o śr.23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około godzinę. Musimy sprawdzić patyczkiem i gdy będzie suchy wyłączamy piekarnik. Przepis znalazłam w internecie bo synuś chciał ciasto dyniowe zrobiłam wg. oryginału i niestety wylądowało w koszu. Zmieniłam nieco sposób wykonania i już całe znikneło z talerza. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne