Sernik karmelowy


Składniki:

Sernik karmelowy Spód:
125 g ciasteczek digestive
60 g masła roztopionego

Masa serowa:
75 dkg sera twarogu
25 dkg serka philadelphia śmietankowego
pół szklanki cukru
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek maki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka
50 g roztopionego masła
100g czekolady gorzkiej rozpuszczonej
100 g czekolady białej rozpuszczonej
puszka masy karmelowej gotowej

2 kartki z wyborczej


Sposób przygotowania:

Składniki na spód mieszamy w misce i wykładamy na papier do pieczenia na tortownicę o średnicy 29 cm i wkładamy do lodówki.

Teraz kartki gazety składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz tak samo. Obie złożone kartki wkładamy do miski z wodą i moczymy. Dzięki temu sernik będzie się piekł jakby w parze.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy a później dodajemy sery, mleko, masę kajmakową - odłóżcie trzy łyżki na polewę, masło i obie mąki. Dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i pod koniec wsypujemy cukier.

Masę serową dzielimy na pół i do jednej dodajemy czekoladę białą a do drugiej gorzką - wcześniej ją rozpuściłam w kąpieli wodnej.

Ubitą pianę dodajemy po połowie do mas z czekoladami i delikatnie każdą osobno mieszamy.

Boki tortownicy smarujemy masłem.

Teraz nakładamy masę serową po dwie łyżki na zmianę jasną część i ciemną część.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Boki tortownicy okładamy paskami z gazet i wkładamy do piekarnika.
Po 10 minutach wyjmujemy i ponownie moczymy paski w wodzie i nakładamy na boki tortownicy.
Zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy godzinę.

Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Rano robimy polewę z odłożonej masy.



Kiedyś ten przepis znalazłam na jakimś forum - niestety nie pamiętam gdzie - i tak mi się spodobały te paseczki w serniku, że musiałam go wypróbować.
Jest wilgotny, mocno karmelowy - a to lubię. Trzeba się troszkę pobawić z tym sernikiem nakładając obie masy ale smak rekompensuje ten trud.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne