Sernik karmelowySkładniki: Spód: 125 g ciasteczek digestive 60 g masła roztopionego Masa serowa: 75 dkg sera twarogu 25 dkg serka philadelphia śmietankowego pół szklanki cukru 6 jajek 5 łyżek mąki pszennej 6 łyżek maki ziemniaczanej 2/3 szklanki mleka 50 g roztopionego masła 100g czekolady gorzkiej rozpuszczonej 100 g czekolady białej rozpuszczonej puszka masy karmelowej gotowej 2 kartki z wyborczej |
Sposób przygotowania: Składniki na spód mieszamy w misce i wykładamy na papier do pieczenia na tortownicę o średnicy 29 cm i wkładamy do lodówki. Teraz kartki gazety składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz tak samo. Obie złożone kartki wkładamy do miski z wodą i moczymy. Dzięki temu sernik będzie się piekł jakby w parze. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy a później dodajemy sery, mleko, masę kajmakową - odłóżcie trzy łyżki na polewę, masło i obie mąki. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec wsypujemy cukier. Masę serową dzielimy na pół i do jednej dodajemy czekoladę białą a do drugiej gorzką - wcześniej ją rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ubitą pianę dodajemy po połowie do mas z czekoladami i delikatnie każdą osobno mieszamy. Boki tortownicy smarujemy masłem. Teraz nakładamy masę serową po dwie łyżki na zmianę jasną część i ciemną część. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Boki tortownicy okładamy paskami z gazet i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy i ponownie moczymy paski w wodzie i nakładamy na boki tortownicy. Zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy godzinę. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Rano robimy polewę z odłożonej masy. Kiedyś ten przepis znalazłam na jakimś forum - niestety nie pamiętam gdzie - i tak mi się spodobały te paseczki w serniku, że musiałam go wypróbować. Jest wilgotny, mocno karmelowy - a to lubię. Trzeba się troszkę pobawić z tym sernikiem nakładając obie masy ale smak rekompensuje ten trud. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne