Kurczak w cieście francuskim


Składniki:

filet z kurczaka
płat ciasta francuskiego - ja kupuję w biedronce
plasterek szynki gotowanej
2 plasterki sera ostrzejszego w smaku
jajko


Sposób przygotowania:

Mięso rozcinamy na dwa kotlety - chodzi o to by były dwa takie same kotelty tylko cieńsze. Ja doprawiłam je zcosnkiem, pieprzem ziołowym i solą. Odstawić na trochę.

Płat ciasta francuskiego dzielimy na trzy części.Dzielimy wzdłuż dłuższego boku. Nacinamy kazdy prostokąt po bokach tak co 1 cm aby w środku został pasek grubości 3 cm.

Na środek nakładamy mięso, na nie kładziemy szynkę i ser.

Zwijamy ciasto na mięso tak jakbyśmy zaplatali warkocza- na zmianę z lewej na prawą pasek a potem z prawej na lewą.
Powinny one byc niezbyt ciasno złożone- mają byc przerwy pomiędzy nimi.

Wkładamy na chwilę do lodówki. Teraz roztrzepujemy jajko.

Wyjmujemy mięso z lodówki i smarujemy jajkiem tylko paski z ciasta.

Wkładamy do 220'C na około 30 minut.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne