Kurczak w cieście francuskimSkładniki: filet z kurczaka płat ciasta francuskiego - ja kupuję w biedronce plasterek szynki gotowanej 2 plasterki sera ostrzejszego w smaku jajko |
Sposób przygotowania: Mięso rozcinamy na dwa kotlety - chodzi o to by były dwa takie same kotelty tylko cieńsze. Ja doprawiłam je zcosnkiem, pieprzem ziołowym i solą. Odstawić na trochę. Płat ciasta francuskiego dzielimy na trzy części.Dzielimy wzdłuż dłuższego boku. Nacinamy kazdy prostokąt po bokach tak co 1 cm aby w środku został pasek grubości 3 cm. Na środek nakładamy mięso, na nie kładziemy szynkę i ser. Zwijamy ciasto na mięso tak jakbyśmy zaplatali warkocza- na zmianę z lewej na prawą pasek a potem z prawej na lewą. Powinny one byc niezbyt ciasno złożone- mają byc przerwy pomiędzy nimi. Wkładamy na chwilę do lodówki. Teraz roztrzepujemy jajko. Wyjmujemy mięso z lodówki i smarujemy jajkiem tylko paski z ciasta. Wkładamy do 220'C na około 30 minut. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne