Placki bardzo szybkieSkładniki: Podstawa: 60 dkg mąki 5 dkg proszku do pieczenia 5 dkg cukru pudru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 250 ml mleka 1 jajko 15 g roztopionego masła |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki podstawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego szklanego naczynia. Teraz gdy chcemy przygotować jedną porcję do smażenia to bierzemy 15 dkg podstawy, mleko, jajko i masło roztopione. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nalewamy po małej porcji na patelnię. Smażymy po 1 minucie z każdej strony - obracamy na drugą gdy pojawią się pęcherzyki. Podajemy z dżemem, konfiturami, syropem klonowym lub jogurtem, możemy dodać do ciasta cynamonu. Tej podstawy będziemy mieli na 3-4 razy smażenia placków. Ten przepis podała w swojej książce Nigella Lawson - ja ją bardzo lubię i placki wydawały się ciekawe, więc zrobiłam i bardzo nam posmakowały. Można je dowolnie modyfikować dodając cynamon, mielone goźdżiki czy kakao. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne