Placki bardzo szybkie


Składniki:

Placki bardzo szybkie Podstawa:
60 dkg mąki
5 dkg proszku do pieczenia
5 dkg cukru pudru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli

250 ml mleka
1 jajko
15 g roztopionego masła


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki podstawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego szklanego naczynia.

Teraz gdy chcemy przygotować jedną porcję do smażenia to bierzemy 15 dkg podstawy, mleko, jajko i masło roztopione. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nalewamy po małej porcji na patelnię.

Smażymy po 1 minucie z każdej strony - obracamy na drugą gdy pojawią się pęcherzyki.

Podajemy z dżemem, konfiturami, syropem klonowym lub jogurtem, możemy dodać do ciasta cynamonu.

Tej podstawy będziemy mieli na 3-4 razy smażenia placków.



Ten przepis podała w swojej książce Nigella Lawson - ja ją bardzo lubię i placki wydawały się ciekawe, więc zrobiłam i bardzo nam posmakowały.

Można je dowolnie modyfikować dodając cynamon, mielone goźdżiki czy kakao.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne