Paluszki na Halloween


Składniki:

Paluszki na Halloween 225 g masła miękkiego
2 i 2/3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
obrane migdały - mogą być całe lub przedzielone na pół


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki - bez migdałów - siekamy nożem a później szybko zarabiamy na gładkie ciasto.

Wkładamy w folii na pół godziny do lodówki.

Ciasto formujemy na kształt palców a w miejsce paznokcia wkładamy migdał.

Pieczemy w 200'C przez 10-15 minut.
Studzimy.



Ten przepis znalazłam u Dorotki na blogu www.mojewypieki.blox.pl.

Zachwyciły mojego synusia i razem upiekliśmy paluszki wiedzmy - paluszki są bardzo kruche, mocno maślane i trochę makabryczne w wyglądzie.

Ale to nie przeszkadza by je chrupać z wielkim apetytem.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne