Żurek śląski z chrzanemSkładniki: 500 ml zaczynu żurku 4 kiełbasy madery 2 łyzki śmietany łyżka mąki 3/4 łyżki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżki majeranku 1-2 łyżki chrzanu jajka ugotowane na twardo |
Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy prawie do miękkości. Kiełbasę kroimy i podsmażamy na chrupko .Żurek dobrze trzęsiemy w butelce i wlewamy do garnka , dodajemy kiełbasę, chwilę podgotowujemy. Śmietane rozmieszać z mąką i wlewamy do żurku.Doprawiamy solą,pieprzem i dużą ilością majeranku.Gdy już będzie ugotowany to do wyłaczonego zurku dodajemy chrzan. Podajemy z jajkami . [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne