Żurek śląski z chrzanem


Składniki:

500 ml zaczynu żurku
4 kiełbasy madery
2 łyzki śmietany
łyżka mąki
3/4 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka cukru
2 łyżki majeranku
1-2 łyżki chrzanu
jajka ugotowane na twardo


Sposób przygotowania:



Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy prawie do miękkości.

Kiełbasę kroimy i podsmażamy na chrupko .Żurek dobrze trzęsiemy w butelce i wlewamy do garnka , dodajemy kiełbasę, chwilę podgotowujemy.

Śmietane rozmieszać z mąką i wlewamy do żurku.Doprawiamy solą,pieprzem i dużą ilością majeranku.Gdy już będzie ugotowany to do wyłaczonego zurku dodajemy chrzan.

Podajemy z jajkami .

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne