Pieczony kurczak z ziemniaczkamiSkładniki: 4 udka - podzielone na dwie części po 2 łyżki ziól do drobiu, przyprawy do kurczaka po węgiersku, delikatu cała główka czosnku 14 małych ziemniaczków łyżeczka kminu rzymskego całego |
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy przyprawami i zostawiamy na min. 2 godziny. Ziemniaki gotujemy około 15 minut z dodatkiem kminu. Mięso układamy w brytfance i lekko polewamy olejem, wrzucamy też obrane ząbki czosnku. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220'C. Jak się lekko zrumieni to zmniejszamy temperaturę do 160'C. Wrzucamy do mięsa ziemniaki i pieczemy około 1-1,5 godziny - od czasu do czasu polewając kurczaka i ziemniaki tłuszczem który sie gromadzi w brytfance. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut i pogajemy razem z surówką. Ja podałam kurczaka z surówką z ogórka - to ta którą robiłam na zimę :) To moja trzecia propozycja w ramach akcji " Gotujemy po polsku" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne