Kurczak na ostroSkładniki: 2 łyżki oleju arachidowego 125 g łuskanych orzechów ziemnych 300 g filetu z kurczaka - pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm 1 czerwona papryka chili bez pestek pokrojone w plasterki - dałam 1,5 łyżeczki samabal oelek bo nie miałam chili 1 zielona papryka pokrojona w paseczki - ja dałam żóltą bo nie lubię zielonej Sos: 150 ml wywaru drobiowego 1 łyżka wina ryzowego lub wytrawne sherry 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1,5 łyżeczki brązowego cukru 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego |
Sposób przygotowania: Rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie, wlac olej i dobrze ją rozgrzać. Wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając przez 1 minutę. Wyjmujemy i odkładamy na bok. Wsypujemy połowę orzechów do malaksera i miksujemy na pastę - w razie potrzeby możecie dodac odrobinę wywaru, tak aby powstała gładka masa. Orzechy możecie też wrzucic do woreczka foliowego i rozgnieśc wałkiem. Wrzucamy mięso do woka i smażymy około 2 minut.Dodajemy chili i paprykę, smazymy mieszając przez 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Przygotowujemy sos: do woka wlewamy wywar drobiowy, wino, sos sojowy, ocet oraz cukier, czosnek i imbir. Podgrzać nie gotować i dodajemy teraz do tego pastę orzechową, resztę orzechów i kurczaka. Starannie mieszamy i skrapiamy olejem sezamowym, ponownie meiszamy.Smażymy przez 1 minutę i nakładamy na podgrzany półmisek.Podajemy z białym ryżem. Przepis pochodzi z książki "Pora na gotowanie - potrawy dla wybrednych". To moja propozycja na orzechwoy tydzień. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne