Kurczak na ostro


Składniki:

Kurczak na ostro 2 łyżki oleju arachidowego
125 g łuskanych orzechów ziemnych
300 g filetu z kurczaka - pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
1 czerwona papryka chili bez pestek pokrojone w plasterki - dałam 1,5 łyżeczki samabal oelek bo nie miałam chili
1 zielona papryka pokrojona w paseczki - ja dałam żóltą bo nie lubię zielonej

Sos:
150 ml wywaru drobiowego
1 łyżka wina ryzowego lub wytrawne sherry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1,5 łyżeczki brązowego cukru
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego




Sposób przygotowania:

Rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie, wlac olej i dobrze ją rozgrzać.
Wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając przez 1 minutę. Wyjmujemy i odkładamy na bok.

Wsypujemy połowę orzechów do malaksera i miksujemy na pastę - w razie potrzeby możecie dodac odrobinę wywaru, tak aby powstała gładka masa. Orzechy możecie też wrzucic do woreczka foliowego i rozgnieśc wałkiem.

Wrzucamy mięso do woka i smażymy około 2 minut.Dodajemy chili i paprykę, smazymy mieszając przez 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok.

Przygotowujemy sos:
do woka wlewamy wywar drobiowy, wino, sos sojowy, ocet oraz cukier, czosnek i imbir. Podgrzać nie gotować i dodajemy teraz do tego pastę orzechową, resztę orzechów i kurczaka.

Starannie mieszamy i skrapiamy olejem sezamowym, ponownie meiszamy.Smażymy przez 1 minutę i nakładamy na podgrzany półmisek.Podajemy z białym ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Pora na gotowanie - potrawy dla wybrednych".

To moja propozycja na orzechwoy tydzień.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne