Schab po chińsku z selerem naciowym i kiełkamiSkładniki: 4 kotlety schabowe łyżka sosu sojowego ciemnego łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 marchewka 2 gał±zki selera naciowego 1 mała cebula 3 z±bki czosnku gar¶ć kiełków z fasolki mung gar¶ć namoczonych grzybów mung 2 cm kawałek pory 2 plastry imbiru 100 ml bulionu łyżka sosu sojowego ciemnego łyżka octu ryżowego łyżka miodu łyżeczka m±ki kukurydzianej 2 łyżeczki wody olej arachidowy 2 łyżki plus jedna olej sezamowy |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy sosem sojowym - 1 łyżeczk± i przypraw± 5 smaków. Zostawiamy na min. 2 godziny. Marchewkę kroimy w cienkie słupki,seler pod skosem na kawałki,cebulę w pół kr±żki, porę w kosteczkę, imbir drobniutko a grzyby mun w paski. Z maki kkukurydzianej i 2 łyżeczek wody robimy pastę - dobrze mieszamy razem składniki. Z bulionu łyżki sosu sojowego octu ryżowego i miodu przygotowujemy sos - mieszamy wszystko w miseczce. Gdy mamy już wszystko przygotowane do smazenia to zaczynamy od dobrego nagrzania woka z 2 łyżkami oleju arachidowego. Wrzucamy mięso i smażymy 2 minuty. Wyjmujemy i przekładamy do miseczki. Teraz wlewamy łyzkę oleju i wrzucamy imbir, porę i przeci¶niety przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy cebulę, grzyby mun, marchewkę i seler naciowy. Znowu chwilę smażymy i wlewamy podstawe sosu. Mieszamy dokładnie i dodajemy mięso. Teraz wlewamy m±ke kukurydzian± z wod± - to nam zagęsci sos i gotujemy do zagotowania się sosu. Wrzucamy na końcu kiełki i dokładnie mieszamy. Skrapiamy olejem sezamowym. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne