Schab po chińsku z selerem naciowym i kiełkami


Składniki:

4 kotlety schabowe
łyżka sosu sojowego ciemnego
łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 marchewka
2 gał±zki selera naciowego
1 mała cebula
3 z±bki czosnku
gar¶ć kiełków z fasolki mung
gar¶ć namoczonych grzybów mung
2 cm kawałek pory
2 plastry imbiru
100 ml bulionu
łyżka sosu sojowego ciemnego
łyżka octu ryżowego
łyżka miodu
łyżeczka m±ki kukurydzianej
2 łyżeczki wody
olej arachidowy 2 łyżki plus jedna
olej sezamowy


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy sosem sojowym - 1 łyżeczk± i przypraw± 5 smaków. Zostawiamy na min. 2 godziny.

Marchewkę kroimy w cienkie słupki,seler pod skosem na kawałki,cebulę w pół kr±żki, porę w kosteczkę, imbir drobniutko a grzyby mun w paski.

Z maki kkukurydzianej i 2 łyżeczek wody robimy pastę - dobrze mieszamy razem składniki.

Z bulionu łyżki sosu sojowego octu ryżowego i miodu przygotowujemy sos - mieszamy wszystko w miseczce.

Gdy mamy już wszystko przygotowane do smazenia to zaczynamy od dobrego nagrzania woka z 2 łyżkami oleju arachidowego. Wrzucamy mięso i smażymy 2 minuty. Wyjmujemy i przekładamy do miseczki.

Teraz wlewamy łyzkę oleju i wrzucamy imbir, porę i przeci¶niety przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy cebulę, grzyby mun, marchewkę i seler naciowy. Znowu chwilę smażymy i wlewamy podstawe sosu. Mieszamy dokładnie i dodajemy mięso.

Teraz wlewamy m±ke kukurydzian± z wod± - to nam zagęsci sos i gotujemy do zagotowania się sosu. Wrzucamy na końcu kiełki i dokładnie mieszamy. Skrapiamy olejem sezamowym.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne