Kurczak z cebul± i selerem naciowym w sosie teriyaki


Składniki:

1 pojedyńczy filet z kurczaka
2 łyżeczki ¶wieżego imbiru
łyżka sosu teriyaki Kikkoman do marynowania mięsa
4 cebule ¶rednie
2 łodygi selera naciowego

SOS:
200 ml bulionu drobiowego
łyżka octu ryżowego
2 łyzki sosu teriyaki Kikkoman
łyżeczka miodu
olej arachidowy
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka m±ki kukurydzianej plus 2 łyżki wody

150 g makaronu " makaron chiński w 2 minuty"





Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w paseczki i marynujemy w sosie teriyaki i imbirze - zostawiamy na min. 2 godziny.

Cebulę kroimy w pół talarki a seler pod skosem. Składniki sosu mieszamy w miseczce.

W garnku gotujemy wodę i wrzucamy nasz makaron i gotujemy.

Rozgrzewamy dobrze wok i wlewamy łyżke oleju arachidowego i wrzucamy na to mięso. Smażymy około 2 minut. Wyci±gamy.

Teraz nalewamy ponownie łyżke oleju i wrzucamy cebule i seler. Smażymy około 2 minut. Dodajemy czosnek, mięso i mieszamy. Dodajemy m±kę kukurydzian± z wod± i teraz cały czas mieszamy do zagotowania się sosu.

Nakładamy makaron i obok układamy kurczaka z cebul±.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne