Kurczak z cebul± i selerem naciowym w sosie teriyakiSkładniki: 1 pojedyńczy filet z kurczaka 2 łyżeczki ¶wieżego imbiru łyżka sosu teriyaki Kikkoman do marynowania mięsa 4 cebule ¶rednie 2 łodygi selera naciowego SOS: 200 ml bulionu drobiowego łyżka octu ryżowego 2 łyzki sosu teriyaki Kikkoman łyżeczka miodu olej arachidowy łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka m±ki kukurydzianej plus 2 łyżki wody 150 g makaronu " makaron chiński w 2 minuty" |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w paseczki i marynujemy w sosie teriyaki i imbirze - zostawiamy na min. 2 godziny. Cebulę kroimy w pół talarki a seler pod skosem. Składniki sosu mieszamy w miseczce. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy nasz makaron i gotujemy. Rozgrzewamy dobrze wok i wlewamy łyżke oleju arachidowego i wrzucamy na to mięso. Smażymy około 2 minut. Wyci±gamy. Teraz nalewamy ponownie łyżke oleju i wrzucamy cebule i seler. Smażymy około 2 minut. Dodajemy czosnek, mięso i mieszamy. Dodajemy m±kę kukurydzian± z wod± i teraz cały czas mieszamy do zagotowania się sosu. Nakładamy makaron i obok układamy kurczaka z cebul±. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne