Prosta fasolka po bretońsku


Składniki:

40 dkg fasoli Ja¶
50 dkg kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej
2 marchewki
1 pietruszka
plaster selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
kostka rosołowa drobiowa
pieprz ziołowy
2 li¶cie laurowe
3 ziela angielskie


Sposób przygotowania:

Fasolę moczymy cała noc i rano gotujemy z kostk± rosołow± w tej wodzie co się moczyła.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Wrzucamy do fasoli i dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy do miękko¶ci fasoli.

Dodajemy kiełabasę i koncentrat. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i sol±.
Można fasolke lekko zagęscić wod± z m±k±. Podajemy a chlebem.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne