Piegowate muffinki z migdałami


Składniki:

1/4 szklanki maku
2/3 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki oleju
łyżka esencji migdałowej
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
słupki migdałowe lub płatki do posypania - około 3 łyżki


Sposób przygotowania:

Mleko łaczymy z makiem i gotujemy 3-4 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy na 20 minut - dodajemy teraz do tego esencję.

Suche składniki łaczymy razem.
Do mleka z makiem dodajemy mokre składniki.

Łączymy mokre z suchymi i mieszamy parę razy.

Nakładamy do papilotek do 3/4 wyskości i posypujemy słupkami migdałowymi.

Pieczemy 20 minut w 200'C.


Ten przepis znalazłam na mojekucharzenie i musiałam je wypróbować. Są pyszniutkie, mięciutkie i pachnące.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne