Brioszki


Składniki:

Brioszki 1 opakowanie suszonych droźdzy
50 g drobnego cukru
15 g soli
50 dkg białej mąki chlebowej
sok z 1/2 pomarańczy
6 jajek roztrzepanych
25 dkg miękkiego masła

do posmarowania:
1 żółtko
sok pomarańczowy
1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Wsyp do miski drożdze, cukier, sól i mąkę. Dołącz sok i jajka. Teraz musimy zarobic ciasto aż bedzie gładkie i elastyczne.

Masło pokrójcie na niewielkie kawałki i stopniowo dodajcie do ciasta. Przykryjcie miskę folią i odstawcie w temperaturze pokojowej tak aby podwoiło objętość.

Teraz rozklepcie ciasto aby pozbawić je nadmiaru powietrza. Uformujcie kulę i włóżcie do miski, przykryjcie folią i wstawcie ciasto do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

Najpierw ogrzejcie ciasto do temperatury pokojowej i teraz zagniećcie jeszcze raz. Odrywajcie małe porcje ciasta i formujcie 14 wałeczków, nadając im owalny kształt.

Układajcie brioszki na blaszce, posmarujcie mieszaniną z żółtka, soku i soli. Zostawcie na pół godziny.

Brioszki pieczemy w 200'C a przed włożeniem ich do piekarnika ponownie posmarujcie je glazurą. Pieczemy około 20 minut aż będą złociste.


To przepis od Nigelli Lawson, jest rewelacyjny jak kazdy jej przepis.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne