BrioszkiSkładniki: 1 opakowanie suszonych droźdzy 50 g drobnego cukru 15 g soli 50 dkg białej mąki chlebowej sok z 1/2 pomarańczy 6 jajek roztrzepanych 25 dkg miękkiego masła do posmarowania: 1 żółtko sok pomarańczowy 1/2 łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: Wsyp do miski drożdze, cukier, sól i mąkę. Dołącz sok i jajka. Teraz musimy zarobic ciasto aż bedzie gładkie i elastyczne. Masło pokrójcie na niewielkie kawałki i stopniowo dodajcie do ciasta. Przykryjcie miskę folią i odstawcie w temperaturze pokojowej tak aby podwoiło objętość. Teraz rozklepcie ciasto aby pozbawić je nadmiaru powietrza. Uformujcie kulę i włóżcie do miski, przykryjcie folią i wstawcie ciasto do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Najpierw ogrzejcie ciasto do temperatury pokojowej i teraz zagniećcie jeszcze raz. Odrywajcie małe porcje ciasta i formujcie 14 wałeczków, nadając im owalny kształt. Układajcie brioszki na blaszce, posmarujcie mieszaniną z żółtka, soku i soli. Zostawcie na pół godziny. Brioszki pieczemy w 200'C a przed włożeniem ich do piekarnika ponownie posmarujcie je glazurą. Pieczemy około 20 minut aż będą złociste. To przepis od Nigelli Lawson, jest rewelacyjny jak kazdy jej przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne