Korona serowa z biszkoptami


Składniki:

Korona serowa z biszkoptami 500 ml kremówki
2 galaretki czerwone - u mnie truskawkowe
1 galaretka zielona - u mnie agrestowa
2 serki waniliowe
biszkopty włoskie języczki Vicenzovo
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 0,5 szkl wrzątku


Sposób przygotowania:

Galaretki - każdą osobno - rozpuszczamy w 300 ml wody.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Biszkopty układamy w koronę - na dnie i boki tak aby "stały" jeden obok drugiego w razie potrzeby lekko je przycinamy.

Serki każdy osobno wkładamy do miseczek i dodajemy do każdego po 5 łyżek galaretki czerwonej i zielonej oraz po 2 łyżki bitej śmietany. Dokładnie mieszamy. Żelatynę dodajemy po połowie do mas serkowych. Ponownie mieszamy.

Drugą galaretkę czerwoną gdy będzie już prawie stężała mieszamy widelcem tak aby powstało coś jak kruszony lód.

Resztę ubitej śmietany dodajemy po równo do galaretki czerwonej i zielonej - do tych co dodawaliśmy je do serków. Łączymy dokładnie.

Teraz wylewamy masy na biszkopty:
- galaretkę zieloną z bitą śmietaną
- galaretkę czerwoną z bitą śmietaną
- masę serkową zieloną
- masę serkową czerwoną

Po wylaniu każdej warstwy wkładamy koronę do lodówki a po lekkim ścięciu się poprzedniej warstwy wylewamy delikanie nastepną.

Gdy wylejemy już ostanią warstwę na chwilkę wkładamy ciasto do lodówki i dajemy na górę galaretkę czerwoną - tą poszarpaną widelcem. Ja ją brałam do ręki i układałam jakbym ją kruszyła.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne