Ciasto czekoladowe z wi¶niami


Składniki:

1 kostka margaryny
1,5 szkl m±ki tortowej
3 jajka
3 łyżki kakao
1,5 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyzki wody
dwie gar¶cie wydrylowanych wi¶ni
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Margarynę,cukier, kakao, wodę rospuszczamy w garnku na ogniu - musi powstać jednolita masa.

Do reszty dodajemy m±kę, proszek, żółtka i ubit± pianę z białek.

Wylewamy około 1/3 ciasta do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy połowę wi¶ni.

Pieczemy około godziny w 190'C.

Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Resztę wi¶ni wrzucamy do ciasta i wylewamy do tortownicy.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne