Sajgonki z makaronem sojowym, selerem naciowym i grzybami mun


Składniki:

Sajgonki z makaronem sojowym, selerem naciowym i grzybami mun dwa opakowania papieru ryżowego małego
50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
dwa plasterki imbiru drobno pokrojonego
łyżka sosu sojowego kikkoman
łyżeczka przyprawy pięć smaków
kawałek pory 5 cm drobno pokrojonej
makaron sojowy pół dużego opakowania
dwie łodygi selara naciowego drobno pokrojonego
grzyby mun pół opakowania


Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy imbirem, łyżką sosu sojowego i przyprawą 5 smaków. Odstawiamy na minimum 2 godziny.

Makaron zalewamy wrzącą wodą i trzymamay w niej do miękkości. Tak samo robimy z grzybami mun. Makaron kroimy drobno a grzyby w paseczki.

Mięso smazymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy makaron i grzyby. Dodajemy seler i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i przyprawę 5 smaków oraz do kuchni chińskiej kamis do smaku.

Moczymy papier ryżowy w ciepłej wodzie, nakładamy nadzienie (wcześniej smarujemy brzegi łyżką mąki wymieszanej z wodą na gęstą papkę). Zwijamy jak krokiety i smazymy zobu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem słodkim chili.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne