Sajgonki z makaronem sojowym, selerem naciowym i grzybami munSkładniki: dwa opakowania papieru ryżowego małego 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego dwa plasterki imbiru drobno pokrojonego łyżka sosu sojowego kikkoman łyżeczka przyprawy pięć smaków kawałek pory 5 cm drobno pokrojonej makaron sojowy pół dużego opakowania dwie łodygi selara naciowego drobno pokrojonego grzyby mun pół opakowania |
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy imbirem, łyżką sosu sojowego i przyprawą 5 smaków. Odstawiamy na minimum 2 godziny. Makaron zalewamy wrzącą wodą i trzymamay w niej do miękkości. Tak samo robimy z grzybami mun. Makaron kroimy drobno a grzyby w paseczki. Mięso smazymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy makaron i grzyby. Dodajemy seler i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i przyprawę 5 smaków oraz do kuchni chińskiej kamis do smaku. Moczymy papier ryżowy w ciepłej wodzie, nakładamy nadzienie (wcześniej smarujemy brzegi łyżką mąki wymieszanej z wodą na gęstą papkę). Zwijamy jak krokiety i smazymy zobu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem słodkim chili. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne