Sernik orzechowySkładniki: Spód: 1 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Masa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrop 1/3 szklanki roztopionego masła 1 łyżka ciemnego brązowego cukru 2 jaja 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa serowa: 750 g sera śmietankowego 1 szklanka brązowego cukru - ja dałam 3/4 szklanki 2 łyżki mąki 4 jajka 2/3 szklanki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Sposób przygotowania: Składniki na spód mieszamy, ugniatamy w tortownicy o średnicy 23 cm. Podpiekamy w temperaturze 175ºC przez 6 minut. Wszystkie składniki masy orzechowej mieszamy, podgrzewamy i gotujemy 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok. Twarożek ubijamy, dodając stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijamy po jednym i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy kremówkę i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Masę serową wylewamy na masę orzechową. Piec przez godzinę w temperaturze 175ºC. Studzimy i trzymamy w lodówce minimum cztery godziny przed podaniem. Ja dodatkowo ozdobiłam sernik czekolada robiąc z niej tzw. esy-floresy i układając na nim połówki włoskich orzechów. Przepis znalazłam u Dorotki na blogu www.mojewypieki.blox.pl... - bardzo lubię serniki i orzechy więc postanowiłam go wypróbować. Ależ ten sernik jest pyszny - orzechy i ten karmelowy smak tworzą genialną wręcz parę. Piekłam już go kilka razy i na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie na stole. Dorotko dziękuję za wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne