Sernik orzechowy


Składniki:

Sernik orzechowy Spód:
1 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive
1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Masa orzechowa:
2/3 szklanki golden syrop
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
750 g sera śmietankowego
1 szklanka brązowego cukru - ja dałam 3/4 szklanki
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Sposób przygotowania:

Składniki na spód mieszamy, ugniatamy w tortownicy o średnicy 23 cm. Podpiekamy w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Wszystkie składniki masy orzechowej mieszamy, podgrzewamy i gotujemy 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok.

Twarożek ubijamy, dodając stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijamy po jednym i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy kremówkę i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Masę serową wylewamy na masę orzechową.

Piec przez godzinę w temperaturze 175ºC. Studzimy i trzymamy w lodówce minimum cztery godziny przed podaniem.
Ja dodatkowo ozdobiłam sernik czekolada robiąc z niej tzw. esy-floresy i układając na nim połówki włoskich orzechów.


Przepis znalazłam u Dorotki na blogu www.mojewypieki.blox.pl... - bardzo lubię serniki i orzechy więc postanowiłam go wypróbować.

Ależ ten sernik jest pyszny - orzechy i ten karmelowy smak tworzą genialną wręcz parę.

Piekłam już go kilka razy i na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie na stole.

Dorotko dziękuję za wspaniały przepis.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne