Ciasto na pizzęSkładniki: Cienki spód/na duż± pizzę: 40 dkg m±ki 5 łyżek oleju 1 dkg drożdży odrobina soli i cukru 1/4 litra mleka Gruby spód wyrabia się z takich samych składników, ale dodaje się: - 2 dkg drożdży i 3 łyżki oleju. |
Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy m±kę, dodajemy pokruszone drożdże, olej, sól i cukier, wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, pozostawiamy je do wyro¶nięcia 15 minut. Układamy je rozwałkowane w formie dobrze wysmarowanej olejem wtedy będzie miało chrupi±ca skórkę lub cienko wysmarowanej olejem i oprószonej kasz± kukurydzian± to na cienki spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 'C. Pizzę na cienkim spodzie pieczemy około 20 minut a na grubszym około 30 minut. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne