Ciasto na pizzę


Składniki:

Cienki spód/na duż± pizzę:
40 dkg m±ki
5 łyżek oleju
1 dkg drożdży
odrobina soli i cukru
1/4 litra mleka

Gruby spód wyrabia się z takich samych składników, ale dodaje się:
- 2 dkg drożdży i 3 łyżki oleju.


Sposób przygotowania:

Na stolnicę wsypujemy m±kę, dodajemy pokruszone drożdże, olej, sól i cukier, wlewamy ciepłe mleko.

Zagniatamy ciasto, pozostawiamy je do wyro¶nięcia 15 minut.

Układamy je rozwałkowane w formie dobrze wysmarowanej olejem wtedy będzie miało chrupi±ca skórkę lub cienko wysmarowanej olejem i oprószonej kasz± kukurydzian± to na cienki spód.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 'C.
Pizzę na cienkim spodzie pieczemy około 20 minut a na grubszym około 30 minut.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne