Marcinek ciastoSkładniki: Ciasto: 2 żółtka 1 całe jajko 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka gęstej śmietany 1 łyżeczka sody 1/2 kostki margaryny 50-80 dkg mąki zależnie ile zabierze ciasto Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 36% 0,5 litra śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki esencji waniliowej lub 1-2 cukry waniliowe opcjonlanie sok z cytryny oraz żelatyna |
Sposób przygotowania: Jajka z cukrem miksujemy a nastepnie dodajemy pozostałe składniki. Mąkę dodajemy stopniowo i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 12-14 kawałeczków i rozwałkowujemy na okrąg po czym pieczemy każdy osobno w temp.170'C - pilnujcie placki gdyż bardzo szybko się pieką. Najłatwiej poradzicie sobie z tym pieczeniem wycinając wczesniej z papieru do pieczenia 12-14 okregów i na nich bedziecie wałkować ciasto. Wyjmujemy i układamy jeden na drugim. Wszytkie składniki masy śmietanowej ubijamy na dość sztywną masę - można dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny w pół szklanki gorącego mleka. Przekładamy masą placki - obkładamy nią tez boki i górę marcinka. Posypujemy groszkiem kakaowym i kokosem. Ciasto marcinek przechodziło u mnie wiele modyfikacji aż otrzymałam przepis który mnie satysfakcjonuje w 100%. Według mnie najlepsze jest gdy poleży całą noc w lodówce. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne