Marcinek ciasto


Składniki:

Marcinek ciasto Ciasto:
2 żółtka
1 całe jajko
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżeczka sody
1/2 kostki margaryny
50-80 dkg mąki zależnie ile zabierze ciasto

Masa śmietanowa:
1 litr śmietany 36%
0,5 litra śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki esencji waniliowej lub 1-2 cukry waniliowe
opcjonlanie sok z cytryny oraz żelatyna


Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem miksujemy a nastepnie dodajemy pozostałe składniki. Mąkę dodajemy stopniowo i zagniatamy ciasto.

Dzielimy na 12-14 kawałeczków i rozwałkowujemy na okrąg po czym pieczemy każdy osobno w temp.170'C - pilnujcie placki gdyż bardzo szybko się pieką.
Najłatwiej poradzicie sobie z tym pieczeniem wycinając wczesniej z papieru do pieczenia 12-14 okregów i na nich bedziecie wałkować ciasto.
Wyjmujemy i układamy jeden na drugim.

Wszytkie składniki masy śmietanowej ubijamy na dość sztywną masę - można dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny w pół szklanki gorącego mleka.

Przekładamy masą placki - obkładamy nią tez boki i górę marcinka. Posypujemy groszkiem kakaowym i kokosem.



Ciasto marcinek przechodziło u mnie wiele modyfikacji aż otrzymałam przepis który mnie satysfakcjonuje w 100%.

Według mnie najlepsze jest gdy poleży całą noc w lodówce.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne