Kurczak z grzybami i makaronem chińskim


Składniki:

2 filety z kurczaka - tzn cała pier¶
2 łyżki siekanego imbiru
łyżka sosu sojowego kikkoman
4 łyżki oleju arachidowego
40 dkg pieczarek
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
po kawałku papryki czerwonej,żółtej i zielonej - ja odkroiłam takie plasterki 2 cm
kapusta pekińska - dół z jednej połówki
400 ml wody
kostka rosołowa
1,5 łyżki sosu sojowo-grzybowego
łyżka octu ryżowego
łyżka miodu
1,5 łyżki m±ki kukurydzianej plus 2 łyżki wody
2 łyżki oleju sezamowego
150 g makaronu chińskiego gotowanego 2 minuty


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w paseczki i marynujemy w sosie sojowym (2 łyżki) oraz imbirze. Zostawiamy na min. 2 godziny.

Pieczarki kroimy na cztery czę¶ci, cebulę w pół talarki, seler pod skosem, paprykę w kosteczkę a kapustę pekińsk± drobno.

Przygotowujemy sos: mieszamy wmiseczce wodę, kostkę, sos sojowo-grzybowy, ocet i miód.

Ł±czymy m±kę kukurydzian± z wod±.

Do woka wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i dobrze nagrzewamy, wrzucamy mięso i obsmażamy. Wyjmujemy z woka na talerz.

Gotujemy makaron.

Ponownie wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i wrzucamy cebulę, porę i pieczarki. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy sosem i gotujemy 5 minut.

Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy gotujemy kolejne 2 minuty. Wlewamy m±kę z wod± i gotujemy do zagęszczenia sie sosu. Pod koniec wrzucamy papryki i kapustę pekińsk±.

Na talerze układamy makaron i nakładamy kurczaka z grzybami.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne