Kurczak z grzybami i makaronem chińskimSkładniki: 2 filety z kurczaka - tzn cała pier¶ 2 łyżki siekanego imbiru łyżka sosu sojowego kikkoman 4 łyżki oleju arachidowego 40 dkg pieczarek 1 cebula 2 łodygi selera naciowego po kawałku papryki czerwonej,żółtej i zielonej - ja odkroiłam takie plasterki 2 cm kapusta pekińska - dół z jednej połówki 400 ml wody kostka rosołowa 1,5 łyżki sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego łyżka miodu 1,5 łyżki m±ki kukurydzianej plus 2 łyżki wody 2 łyżki oleju sezamowego 150 g makaronu chińskiego gotowanego 2 minuty |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w paseczki i marynujemy w sosie sojowym (2 łyżki) oraz imbirze. Zostawiamy na min. 2 godziny. Pieczarki kroimy na cztery czę¶ci, cebulę w pół talarki, seler pod skosem, paprykę w kosteczkę a kapustę pekińsk± drobno. Przygotowujemy sos: mieszamy wmiseczce wodę, kostkę, sos sojowo-grzybowy, ocet i miód. Ł±czymy m±kę kukurydzian± z wod±. Do woka wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i dobrze nagrzewamy, wrzucamy mięso i obsmażamy. Wyjmujemy z woka na talerz. Gotujemy makaron. Ponownie wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i wrzucamy cebulę, porę i pieczarki. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy sosem i gotujemy 5 minut. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy gotujemy kolejne 2 minuty. Wlewamy m±kę z wod± i gotujemy do zagęszczenia sie sosu. Pod koniec wrzucamy papryki i kapustę pekińsk±. Na talerze układamy makaron i nakładamy kurczaka z grzybami. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne