3 Bit


Składniki:

3 Bit 10 paczek herbatników
budyń waniliowy lub śmietankowy
250 ml mleka
puszka mleka słodzonego
pół kostki masła
250 ml kremówki
śmietan fix
czekolada gorzka


Sposób przygotowania:

Gotujemy puszkę z mlekiem około 3 godzin - cały czas musi być ona zanurzona w wodzie. Studzimy.

Gotujemy budyń na 250 ml mleka. Studzimy. Kremówkę ubijamy z śmietan fixem na sztywno.
Budyń ucieramy z masłem na puszystą masę.

Teraz przystępujemy do układania ciasta:
- najpierw biszkopt albo herbatniki
- na to warstwa kajmaku (ugotowane mleko)
- następnie herbatniki
- masa budyniowa
- znowu herbatniki
- bita śmietana
- i na koniec herbatniki

Postepujemy tak z tymi warstwami do końca składników.

Na ostatnią warstwę herbatników wylewamy ropuszczoną czekoladę i możecie posypać lekko wiórkami kokosowymi.



To ciasto jest wyborne w smaku ale niestety trzeba się nad nim trochę napracować.

Zawiera w sobie to ja wręcz uwielbiam - no dobra przyznam się uwielbiam karmel. Mogłabym jeść go łyżkami - i to w każdej postaci.

Czy to w formie polewy, czy to w formie lodów czy w postaci cukierków - poprostu forma nie ma znaczenia. Liczy się smak ...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne