Sernik z porann± ros±


Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera
1 masło roztopione
1 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
3 niepełne szklanki mleka - w nich rozprowadzić 2 budynie waniliowe
zapach cytrynowy
5 białek
1 szklanki cukru

Ciasto:
30 dkg m±ki
20 dkg cukru
10 dkg margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 jajko
1 łyżka maku


Sposób przygotowania:

Ciasto zagnie¶ć i wyłożyć nim blachę razem z brzegami.

Zmiksować : ser, cukier, jajka, budynie, masło i zapach. Wylać na surowe ciasto i piec 60-90 minut a temp. około 160 'C.

Pianę z 5 białek + 1 szklanki cukru ubić. Wylać na sernik pod koniec pieczenia. Zapiekać aż się zrumieni - około 15 minut.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne