Bouef stroganof


Składniki:

Bouef stroganof 1 kg łopatki wieprzowej
40 dkg pieczarek
1 cebula
2 marchewki
1 łyżka m±ki pszennej
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 szklanka bulionu wołowego
1 kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu
1/3 szklanki ¶mietany kremówki
1 łyżeczka ostrej papryki
cukier,pieprz,sól


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, marchewkę w talarki, cebulę w kostkę.
Na patelni obsmażamy cebulę, pieczarki, póĽniej marchewkę - przekładamy to do rondla.

Teraz porcjami obsmażamy mięso -wcze¶niej opruszamy je obiema rodzajami m±ki. Dobrze rozgrzewamy tłuszcz i smażymy je około 3 minuty.
Dodajemy do rondla i dokładnie wszytsko mieszamy.

Na patelnię na której smażyli¶my wlewamy bulion i wino, będziemy mieli aromatyczny sos. Dokładnie mieszamy razem i wlewamy do rondla.
Dodajemy koncentrat i gotujemy do miekko¶ci mięsa. Doprawiamy papryk±, sol± ,pieprzem i cukrem.

Na koniec gotowania dodajemy ¶mietanę - należy uważać aby się nie przypalił często mieszajcie podczas gotowania.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne