Bouef stroganofSkładniki: 1 kg łopatki wieprzowej 40 dkg pieczarek 1 cebula 2 marchewki 1 łyżka m±ki pszennej 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 1 szklanka bulionu wołowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu 1/3 szklanki ¶mietany kremówki 1 łyżeczka ostrej papryki cukier,pieprz,sól |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, marchewkę w talarki, cebulę w kostkę. Na patelni obsmażamy cebulę, pieczarki, póĽniej marchewkę - przekładamy to do rondla. Teraz porcjami obsmażamy mięso -wcze¶niej opruszamy je obiema rodzajami m±ki. Dobrze rozgrzewamy tłuszcz i smażymy je około 3 minuty. Dodajemy do rondla i dokładnie wszytsko mieszamy. Na patelnię na której smażyli¶my wlewamy bulion i wino, będziemy mieli aromatyczny sos. Dokładnie mieszamy razem i wlewamy do rondla. Dodajemy koncentrat i gotujemy do miekko¶ci mięsa. Doprawiamy papryk±, sol± ,pieprzem i cukrem. Na koniec gotowania dodajemy ¶mietanę - należy uważać aby się nie przypalił często mieszajcie podczas gotowania. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne