Kuleczki wigilijneSkładniki: KULECZKI: 1 kg ryby mrożonej może być już zmielona, ale i też można samemu zmielić 2 jajka cebula namoczona bułka w mleku i trochę tartej bułki sól, pieprz ZALEWA: 3/4 szklanki octu 10 % 6 szklanki wody 1/2 szklanki cukru łyżka soli listek laurowy 3 -5 ziarenka ziela angielskiego marchewka cebula |
Sposób przygotowania: Ze składników na kulki rybne wyrobić dobrze masę i zrobić małe kuleczki. Gdyby były ciut za rzadkie to dodajcie bułki tartej. Usmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto. Poukładać w słoikach tak do 3/4 ich wysokości. Składniki zalewy zagotować, dodać marchewkę pokrojoną w talarki, gotować 5-10 minut. Cebulę pokroić w piórka, dodać do zalewy - chwilkę zagotować. Gorącą zalewą zalewać rybki i zakręcać. Najlepiej je zrobić minimum 2 tygodnie przed świętami. Ja zawsze jeden słoiczek zostawiam na sylwestra :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne