Kuleczki wigilijne


Składniki:

Kuleczki wigilijne KULECZKI:
1 kg ryby mrożonej może być już zmielona, ale i też można samemu zmielić
2 jajka
cebula
namoczona bułka w mleku i trochę tartej bułki
sól, pieprz

ZALEWA:
3/4 szklanki octu 10 %
6 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
łyżka soli
listek laurowy
3 -5 ziarenka ziela angielskiego
marchewka
cebula


Sposób przygotowania:

Ze składników na kulki rybne wyrobić dobrze masę i zrobić małe kuleczki. Gdyby były ciut za rzadkie to dodajcie bułki tartej.
Usmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto. Poukładać w słoikach tak do 3/4 ich wysokości.

Składniki zalewy zagotować, dodać marchewkę pokrojoną w talarki, gotować 5-10 minut.
Cebulę pokroić w piórka, dodać do zalewy - chwilkę zagotować.
Gorącą zalewą zalewać rybki i zakręcać.


Najlepiej je zrobić minimum 2 tygodnie przed świętami. Ja zawsze jeden słoiczek zostawiam na sylwestra :)

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne