Kotleciki zbożowe z sosem jogurtowymSkładniki: 25 dkg kaszy gryczanej 1 litr bulionu 15 dkg płatków jęczmiennych sól,pieprz 2 łyżeczki papryki w proszku-1 ostrej i 1 słodkiej gałka muszkatołowa 1 cebula 3 zabki czosnku 1 łyzeczka masła śmietankowego szczypiorek 1 pęczek natka pietruszki 1 pęczek 2 jajka kurze całe 150 ml jogurtu bałkańskiego mini kosteczki knora :czosnek i bazylia mięta suszona |
Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną krótko prażyć na suchej patelni. Wlać bulion , zagotować, gotować 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania wymieszać z płatkami jęczmiennymi. Doprawić solą,pieprzem, paprykami i gałką. Uwaga: musicie cały czas mieszac po dodaniu płatków bo się może przypalić - ja zawsze mam dno garnka lekko przypalone:) Cebulę i czosnek ,kroimy i szklimy na maśle. Natkę i szczypiorek siekamy. Razem z jajkami, cebulą z czosnkiem dodajemy do kaszy. Mieszamy - gdy masa jest za rzadka można dosypać bułki tartej. Masę ściskamy rękoma i formujemy kotelciki.Lepiej sie to robi mokrymi rękoma.Smażymy z obu stron po 4-5 minut. Robimy sos jogurtow: do jogurtu bałakańskiego dodajemy kostki knora i mietę. Mieszamy i podajemy razem z kotlecikami. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne