Kotleciki zbożowe z sosem jogurtowym


Składniki:

25 dkg kaszy gryczanej
1 litr bulionu
15 dkg płatków jęczmiennych
sól,pieprz
2 łyżeczki papryki w proszku-1 ostrej i 1 słodkiej
gałka muszkatołowa
1 cebula
3 zabki czosnku
1 łyzeczka masła śmietankowego
szczypiorek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
2 jajka kurze całe
150 ml jogurtu bałkańskiego
mini kosteczki knora :czosnek i bazylia
mięta suszona


Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną krótko prażyć na suchej patelni.
Wlać bulion , zagotować, gotować 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania wymieszać z płatkami jęczmiennymi.
Doprawić solą,pieprzem, paprykami i gałką.

Uwaga:
musicie cały czas mieszac po dodaniu płatków bo się może przypalić - ja zawsze mam dno garnka lekko przypalone:)

Cebulę i czosnek ,kroimy i szklimy na maśle. Natkę i szczypiorek siekamy.
Razem z jajkami, cebulą z czosnkiem dodajemy do kaszy. Mieszamy - gdy masa jest za rzadka można dosypać bułki tartej.

Masę ściskamy rękoma i formujemy kotelciki.Lepiej sie to robi mokrymi rękoma.Smażymy z obu stron po 4-5 minut.

Robimy sos jogurtow: do jogurtu bałakańskiego dodajemy kostki knora i mietę. Mieszamy i podajemy razem z kotlecikami.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne