Lawendowe sercaSkładniki: 25 dkg m±ki 25 g schłodzonego masła 75 g cukru lawendowego 1 duże jajko 1 łyżka kwiatów lawendy - drobno posiekane kwiaty lawendy do ozdoby Lukier: 4 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody - ostudzonej |
Sposób przygotowania: M±kę siekamy razem z masłem, dodajemy cukier lawendowy i lekko ubite jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dodajemy posiekane kwiaty lawendy. Wyrabiamy. Gdyby ciasto było za suche to można dodać troszkę mleka. Wałkujemy na grubo¶ć 5 mm i wykrawamy serduszka. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 160'C przez 15 minut. Studzimy na kratce i ozdabiamy lukrem a następnie posypujemy lawend±. To ciasteczka dla wielbicieli lawendy - kiedy¶ znalazłam go w jakiej¶ gazecie. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach lawendy, a same ciasteczka s± chrupi±ce i bardzo smaczne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne