Lawendowe serca


Składniki:

Lawendowe serca 25 dkg m±ki
25 g schłodzonego masła
75 g cukru lawendowego
1 duże jajko
1 łyżka kwiatów lawendy - drobno posiekane

kwiaty lawendy do ozdoby

Lukier:
4 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki przegotowanej wody - ostudzonej


Sposób przygotowania:

M±kę siekamy razem z masłem, dodajemy cukier lawendowy i lekko ubite jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dodajemy posiekane kwiaty lawendy. Wyrabiamy.

Gdyby ciasto było za suche to można dodać troszkę mleka.
Wałkujemy na grubo¶ć 5 mm i wykrawamy serduszka.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 160'C przez 15 minut.

Studzimy na kratce i ozdabiamy lukrem a następnie posypujemy lawend±.



To ciasteczka dla wielbicieli lawendy - kiedy¶ znalazłam go w jakiej¶ gazecie.

Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach lawendy, a same ciasteczka s± chrupi±ce i bardzo smaczne.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne