Ogórki kiszone mojej mamciSkładniki: ogórki małe 3 kg około na jedną 5 litrową butelkę sól kamienna 1 łyżka na 1 litr wody koper gałązki 3 szt - wiecie takie długie listek wiśniowy 1 szt listek z porzeczki czarnej 1 szt listek dębu 1 szt chrzan korzeń 3-5 cm kawałek czosnek 3 ząbki gorczyca w ziarenkach 1 szczypta |
Sposób przygotowania: Ogórki układamy w czystej butelce 5-cio litrowej. Podczas wkładania wrzucamy czosnek i listki. Robimy zalewę z wody z kranu dając na każdy litr wody łyżkę soli kamiennej - robimy tak aż zalejemy ogórki. Czasami wystarcza dwa litry a czasami trzeba 2,5-3 litry. Gdy już zalejemy ogórki to wkładamy koper i zakręcamy dobrze. Wynosimy ogórki do piwnicy w ciemne chłodne miejsce. Ogórki są dobre po około 4 tygodniach. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne