Ogórki kiszone mojej mamci


Składniki:

ogórki małe 3 kg około na jedną 5 litrową butelkę
sól kamienna 1 łyżka na 1 litr wody
koper gałązki 3 szt - wiecie takie długie
listek wiśniowy 1 szt
listek z porzeczki czarnej 1 szt
listek dębu 1 szt
chrzan korzeń 3-5 cm kawałek
czosnek 3 ząbki
gorczyca w ziarenkach 1 szczypta


Sposób przygotowania:

Ogórki układamy w czystej butelce 5-cio litrowej. Podczas wkładania wrzucamy czosnek i listki.

Robimy zalewę z wody z kranu dając na każdy litr wody łyżkę soli kamiennej - robimy tak aż zalejemy ogórki. Czasami wystarcza dwa litry a czasami trzeba 2,5-3 litry.

Gdy już zalejemy ogórki to wkładamy koper i zakręcamy dobrze.

Wynosimy ogórki do piwnicy w ciemne chłodne miejsce.
Ogórki są dobre po około 4 tygodniach.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne