Cannelloni z mięsem i fasolką na sposób meksykański


Składniki:

cannelloni rurki 1 opakowanie - u mnie primo gusto średnie rurki
mięso mielone z łopatki 60 dkg
papryka czerwona, zielona, żółta 1/3 sztuki z każdego koloru
fasola czerwona Bonduelle 1/2 puszki
pora ( po połowie zielonej i białej części) tyle co objętościowo papryk
sos pomidorowy z nutką bazyli i oreganao 1 porcja wg. tego przepisu
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,08,w,00...
ser żółty 10 dkg
do doprawienia mięsa
sos Worcestershire 1 łyżka
sos sojowy Kikkoman 1 łyżeczka
papryka ostra 1 łyżeczka
gorczyca mielona biała 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
ziarenka smaku lub sól 1 łyżeczka płaska


Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy i odstawiamy na min. godzinę. Po tym czasie smażymy aż będzie ono miało wygląd takich kuleczek.
Kroimy papryki w kosteczkę, porę w pół talarki i wrzucamy do miski.

Przekładamy mięso do miski i dodajemy fasolkę.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą.
Nadziewamy rurki makaronowe farszem i układamy jedna obok drugiej - tak dość ciasno.

Polewamy dokładnie sosem - to bardzo ważne aby każda rurka była pokryta sosem.
Wkładamy przykryte folią aluminiową do nagrzanego do 180'C piekarnika na 30 minut.

Nie martwcie się rurki zmiękną - przed końcem posypujemy startym serem i zapiekamy już odkryte chwilę.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne