Sernik na zimno z kokosowym biszkoptem i borówkamiSkładniki: biszkopt upieczony wg. mojego przepisu serek biały 70 dkg śmietana kremówka 36% 300 ml żelatyna 3 łyżki gorące mleko 1/2 szklanki cukier waniliowy z naturalną wanilią 3 łyżki borówki amerykańskie 25 dkg galaretka o smaku owoców leśnych 2 szt |
Sposób przygotowania: Biszkopt upieczony wg. mojego przepisu, ale z 1/3 składników i na koniec dodajemy do niego 2 łyżki kokosu. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Do miski wkładamy serek, cukier łączymy razem. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy masę śmietanowo-serową na upieczony kokosowy biszkopt i wkładamy do lodówki do lekkiego ścięcia się masy. Wysypujemy borówki i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia. Latem moja rodzina bardzo lubi takie lekkie ciasta z owocami. Można je też zrobić na małych okragłych biszkoptach, wtedy czas potrzebny na przygotowanie ciasta znacznie się skróci. Nie ma nic przyjemniejszego niż kawałek ciasta i kubek ulubionej kawy na świeżym powietrzu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne