Sernik na zimno z kokosowym biszkoptem i borówkami


Składniki:

biszkopt upieczony wg. mojego przepisu
serek biały 70 dkg
śmietana kremówka 36% 300 ml
żelatyna 3 łyżki
gorące mleko 1/2 szklanki
cukier waniliowy z naturalną wanilią 3 łyżki
borówki amerykańskie 25 dkg
galaretka o smaku owoców leśnych 2 szt


Sposób przygotowania:

Biszkopt upieczony wg. mojego przepisu, ale z 1/3 składników i na koniec dodajemy do niego 2 łyżki kokosu.

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy.
Do miski wkładamy serek, cukier łączymy razem. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z masą serową.

Wylewamy masę śmietanowo-serową na upieczony kokosowy biszkopt i wkładamy do lodówki do lekkiego ścięcia się masy.
Wysypujemy borówki i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.



Latem moja rodzina bardzo lubi takie lekkie ciasta z owocami.

Można je też zrobić na małych okragłych biszkoptach, wtedy czas potrzebny na przygotowanie ciasta znacznie się skróci.

Nie ma nic przyjemniejszego niż kawałek ciasta i kubek ulubionej kawy na świeżym powietrzu.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne