Tort chałwowo- bezowySkładniki: 30-35 sztuk bez ozdoby z masy cukrowej gotowe jakie lubimy Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru - ugotowany w mniejszej ilości mleka 350 ml 50 ml spirytusu 25 dkg chałwa królewskiej lub waniliowej 1 czekolada gorzka |
Sposób przygotowania: Składniki biszkoptu łączymy razem i pieczemy biszkopt. Ostudzony kroimy na dwa blaty. Ucieramy masło dodając po łyżce zimny budyń i po troszeczkę spirytus. Masa ma być puszysta. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy startą chałwę a do drugiej roztopioną i zimną czekoladę. Na dolny blat nakładamy masę chałwową na to układamy bezy - zostawiamy kilka do dekoracji. Teraz nakładamy masę czekoladową i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Całość polewamy polewą i kładziemy na górze bezy oraz kwiatki cukrowe. Taki tort zrobiłam mojemu bratu na osiemnastkę, był bardzo zaskoczony. Tort jest słodki z pysznym chałwowym kremem a dodatek alkoholu sprawia, że nie jest to tort jeden z wielu. Wystarczy zjeść mały kawałeczek. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne