Tort chałwowo- bezowy


Składniki:

30-35 sztuk bez
ozdoby z masy cukrowej gotowe jakie lubimy

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao

Masa:
2 kostki masła
1 budyń śmietankowy bez cukru - ugotowany w mniejszej ilości mleka 350 ml
50 ml spirytusu
25 dkg chałwa królewskiej lub waniliowej
1 czekolada gorzka


Sposób przygotowania:

Składniki biszkoptu łączymy razem i pieczemy biszkopt. Ostudzony kroimy na dwa blaty.

Ucieramy masło dodając po łyżce zimny budyń i po troszeczkę spirytus. Masa ma być puszysta.
Dzielimy na dwie części.

Do jednej dodajemy startą chałwę a do drugiej roztopioną i zimną czekoladę.
Na dolny blat nakładamy masę chałwową na to układamy bezy - zostawiamy kilka do dekoracji.

Teraz nakładamy masę czekoladową i przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
Całość polewamy polewą i kładziemy na górze bezy oraz kwiatki cukrowe.



Taki tort zrobiłam mojemu bratu na osiemnastkę, był bardzo zaskoczony.

Tort jest słodki z pysznym chałwowym kremem a dodatek alkoholu sprawia, że nie jest to tort jeden z wielu.
Wystarczy zjeść mały kawałeczek.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne