HumusSkładniki: 4 łyżki tahini 4 ząbki czosnku sok z cytryny z 1/4 owocu sól do smaku 1 puszka ciecierzycy |
Sposób przygotowania: Wrzucamy do miksera cieciorkę, czosnek, pastę tahini i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Układamy na talerzu i na środku kładziemy kilka ziaren nie zmiksowanych i posypujemy je lekko natką pietruszki. Teraz robimy trzonkiem łyżki kółko i nalewamy do niego oliwy z oliwek a brzegi posypujemy słodką papryką. Wczoraj oglądałam program o kuchni Libanu i tam prowadząca kobieta powiedziała, ze prawdziwy humus robi się bez użycia oliwy. Ja taki dzisiaj zrobiłam i jest naprawdę smaczniejszy niż ten z oliwą dodaną podczas miksowania - najlepiej smakuje taki humus z chlebkiem pita lub warzywami. Można także ugotować samemu ciecierzycę ale ja dzisiaj miałam tak zajęty dzień a chciałam sobie zrobić coś dobrego. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne