Humus


Składniki:

Humus 4 łyżki tahini
4 ząbki czosnku
sok z cytryny z 1/4 owocu
sól do smaku
1 puszka ciecierzycy


Sposób przygotowania:

Wrzucamy do miksera cieciorkę, czosnek, pastę tahini i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Układamy na talerzu i na środku kładziemy kilka ziaren nie zmiksowanych i posypujemy je lekko natką pietruszki.
Teraz robimy trzonkiem łyżki kółko i nalewamy do niego oliwy z oliwek a brzegi posypujemy słodką papryką.


Wczoraj oglądałam program o kuchni Libanu i tam prowadząca kobieta powiedziała, ze prawdziwy humus robi się bez użycia oliwy.

Ja taki dzisiaj zrobiłam i jest naprawdę smaczniejszy niż ten z oliwą dodaną podczas miksowania - najlepiej smakuje taki humus z chlebkiem pita lub warzywami.

Można także ugotować samemu ciecierzycę ale ja dzisiaj miałam tak zajęty dzień a chciałam sobie zrobić coś dobrego.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne