Cynamonowe placuszki z jabłkami


Składniki:

100 ml mleka
1 żółtko
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru cynamonowego
2-4 łyżki mąka- do zagęszczenia ciasta
1 jabłko
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy na gładkie ciasto i na chwilę odstawiamy.

Jabłko kroimy w plasterki - grubości około 1 cm i wkładamy do ciasta. Dokładnie pokrywamy je ciastem i kładziemy na gorący olej i smażymy na złoto - róbcie to na małym gazie.

Po usmażeniu placuszki kładziemy na papierowy ręcznik i układamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem.



Te placuszki to bardzo smaczna propozycja na podwieczorek dla naszych dzieci - w dzisiejszych czasach niestety coraz rzadziej jadamy wspólnie posiłki a o podwieczorkach już nie wspomnę.

Dlatego ja ze swoją rodziną staram się jeść co najmniej jeden wspólny posiłek w ciągu dnia - i często przygotowuję właśnie takie małe słodkości które z wielką ochotą jemy na podwieczorek.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne