Panga marynowana w teriyaki i podana z warzywami currySkładniki: 1 filet pangi 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 2 łyżki selera świeżego startego lub ze słoika 5 cm kawałek pora 1 łyżka sosu teriyaki 1 płaska łyżeczka ostrej przyprawy do ryb 2 liście curry sól, pieprz 1 łyżeczka curry żółtego łagodnego olej arachidowy 4 plasterki sera żółtego |
Sposób przygotowania: Filet kroimy na pół i kładziemy na talerzu. Przygotowujemy marynatę: mieszamy w miseczce sos teriyaki i przyprawę do ryb i polewamy nim pangę. Na każdą połówkę kruszymy jeden liść curry. Odstawiamy na chwilę. Obieramy warzywa i ścieramy je na tarce o dużych oczkach, porę kroimy w talarki. Warzywa smażymy chwilę i doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na oleju smażymy rybę po 2 minuty z każdej strony. Ja robię to na takiej patelni którą mogę włożyć do piekarnika. Teraz kładziemy cały plasterek sera - tak aby cały przykrył rybę, na to kładziemy warzywa curry (rozkładamy je na dwie połówki ryby). Teraz pozostałe dwa plasterki sera kroimy w paseczki grubości 0,5 cm i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika na 15 minut do temperatury 140'C. Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy zieloną natką i podajemy z gotowanymi ziemniakami na które gdy są jeszcze bardzo gorące przyklejamy listki natki. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne