Panga marynowana w teriyaki i podana z warzywami curry


Składniki:

Panga marynowana w teriyaki i podana z warzywami curry 1 filet pangi
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
2 łyżki selera świeżego startego lub ze słoika
5 cm kawałek pora
1 łyżka sosu teriyaki
1 płaska łyżeczka ostrej przyprawy do ryb
2 liście curry
sól, pieprz
1 łyżeczka curry żółtego łagodnego
olej arachidowy
4 plasterki sera żółtego


Sposób przygotowania:

Filet kroimy na pół i kładziemy na talerzu.

Przygotowujemy marynatę: mieszamy w miseczce sos teriyaki i przyprawę do ryb i polewamy nim pangę. Na każdą połówkę kruszymy jeden liść curry. Odstawiamy na chwilę.

Obieramy warzywa i ścieramy je na tarce o dużych oczkach, porę kroimy w talarki. Warzywa smażymy chwilę i doprawiamy solą, pieprzem i curry.

Na oleju smażymy rybę po 2 minuty z każdej strony.
Ja robię to na takiej patelni którą mogę włożyć do piekarnika.
Teraz kładziemy cały plasterek sera - tak aby cały przykrył rybę, na to kładziemy warzywa curry (rozkładamy je na dwie połówki ryby).
Teraz pozostałe dwa plasterki sera kroimy w paseczki grubości 0,5 cm i układamy na warzywach.

Wkładamy do piekarnika na 15 minut do temperatury 140'C.
Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy zieloną natką i podajemy z gotowanymi ziemniakami na które gdy są jeszcze bardzo gorące przyklejamy listki natki.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne