Mikołajowe rózgiSkładniki: 3/4 szklanki masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 25 dkg serka Philadelphia 2 czekolady - w sumie 20 dkg polewa biała posypka świąteczna |
Sposób przygotowania: W mikserze ucieramy serek, masło, cukier i esencję. Dodajemy mąkę oraz sodę i dalej ucieramy. Dodajemy roztopioną czekoladę (ja dałam mleczną ale chyba z gorzką rózgi byłyby lepsze). Mieszamy i teraz odrywając małe porcje ciasta robimy z nich kulki, a następnie delikatnie wałkujemy i robimy rózgę. Muszą one być dość cienkie bo podczas pieczenia pęcznieją. Pieczemy w 170'C przez 10-15 minut. Po ostudzeniu robimy białą czekoladą wzorki i posypujemy świąteczną posypką. Ja ten przepis sama tłumczyłam ze strony krat foods. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne