Mikołajowe rózgi


Składniki:

3/4 szklanki masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg serka Philadelphia
2 czekolady - w sumie 20 dkg
polewa biała
posypka świąteczna


Sposób przygotowania:

W mikserze ucieramy serek, masło, cukier i esencję.
Dodajemy mąkę oraz sodę i dalej ucieramy. Dodajemy roztopioną czekoladę (ja dałam mleczną ale chyba z gorzką rózgi byłyby lepsze).

Mieszamy i teraz odrywając małe porcje ciasta robimy z nich kulki, a następnie delikatnie wałkujemy i robimy rózgę.
Muszą one być dość cienkie bo podczas pieczenia pęcznieją.

Pieczemy w 170'C przez 10-15 minut.
Po ostudzeniu robimy białą czekoladą wzorki i posypujemy świąteczną posypką.


Ja ten przepis sama tłumczyłam ze strony krat foods.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne