Muffinki z szynką i serem żółtym


Składniki:

drożdże 20 g
cukier 10 g
mąka 25 dkg
sól
olej 50 ml
szynka gotowana 20 dkg
ser żółty Gouda 20 dkg
jajko 1 szt
pieprz
woda 125 ml


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wymieszać z cukrem. Rozczyn odstawić na 10 minut. Do mąki dodać rozczyn, szczyptę soli i olej, zagnieść gładkie ciasto.

Odstawić do podwojenia objętości - ja przykrywam miseczkę folią spożywczą i kładę ciasto koło kaloryfera.

Szynkę kroimy w kosteczkę a ser albo ścieramy na tarce na grubych oczkach lub też kroimy w kostkę i mieszamy z jajkiem.

Każde wgłębienie na muffinki ( wkładamy wcześniej papilotkę) wypełniamy do 1/2 wysokości ciastem, na to rozkładamy mieszaninę sera i szynki.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C na 25-30 minut.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne