Muffinki z szynką i serem żółtymSkładniki: drożdże 20 g cukier 10 g mąka 25 dkg sól olej 50 ml szynka gotowana 20 dkg ser żółty Gouda 20 dkg jajko 1 szt pieprz woda 125 ml |
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wymieszać z cukrem. Rozczyn odstawić na 10 minut. Do mąki dodać rozczyn, szczyptę soli i olej, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości - ja przykrywam miseczkę folią spożywczą i kładę ciasto koło kaloryfera. Szynkę kroimy w kosteczkę a ser albo ścieramy na tarce na grubych oczkach lub też kroimy w kostkę i mieszamy z jajkiem. Każde wgłębienie na muffinki ( wkładamy wcześniej papilotkę) wypełniamy do 1/2 wysokości ciastem, na to rozkładamy mieszaninę sera i szynki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C na 25-30 minut. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne