Tort Baileys z musem brzoskwiniowym


Składniki:

Tort Baileys z musem brzoskwiniowym Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
15 dkg cukru
2 łyżki cukru z naturalną wanilią
10 dkg mąki
5 dkg mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mus brzoskwiniowy:
5 płaskich łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń (48 dkg po odsączeniu )
sok z 1 cytryny

Krem Baileys:
8 płaskich łyżeczek żelatyny
200 ml likieru baileys
5 dkg cukru
30 dkg jogurtu naturalnego - ja dałam danon bez cukru
600 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki zagęstnika do śmietany
2 łyżki krokantu - ja nie dałam bo nie miałam
50 ml likieru baileys



Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrami. Na masę przesiać obie mąki z proszkiem, wymieszać.
Tortownicę o śr.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia- tylko dół - i wylewamy na nią ciasto.

Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C - ja piekłam w 140'C.

Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i przecinamy na dwa placki.
Dolny placek kładziemy na paterze i nakładamy obręcz z tortownicy.

Teraz robimy pierwszą część kremu baileys:
4 łyżeczki żelatyny moczymy w wodzie lekko ją mieszając (wody tylko tyle by zakryła żelatynę).

100 ml likieru podgrzewamy z 25 g cukru. Dodajemy żelatynę i dalej podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Lekko studzimy.

Dodajemy 150 g jogurtu i mieszamy. Śmietankę kremówkę 300 ml ubijamy i dodajemy do kremu.

Wylewamy na dół ciasta i równamy powierzchnię. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.

Teraz przygotowujemy mus brzoskwiniowy:
Owoce miksujemy - 2 połówki odłóżcie do dekoracji. Żelatynę moczymy w wodzie.
Brzoskwinie podgrzewamy z sokiem z cytryny, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy stale mieszając. Lekko studzimy.

Schłodzony ale nie zastygły mus brzoskwiniowy wylewamy na krem i mrozimy 10 minut.

Teraz przygotowujemy drugą część kremu baileys dokładnie tak samo jak pierwszą.

Wylewamy go na warstwę musu i schładzamy w lodówce aż stężeje. Ściągamy obręcz tortownicy.

Teraz ubijamy śmietankę kremówkę z zagęstnikiem. 2/3 posmarować tort, bok obsypać krokantem. Resztę śmietany wycisnąć na tort który wcześniej lekko polewamy 50 ml likieru - ja dodałam do niego troszkę żelatyny.

Odłożone brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy ozdobnie na środku tortu oraz w rozetki z bitej śmietany.



Przepis wygląda na skomplikowany ale bardzo szybko się go robi - trzeba tylko sobie wszystko przygotować i mieć pod ręką.

Tort jest przepyszny - nawet mój mąż który nie jada tortów tym się zachwycił i bardzo mu smakował. Jest orzeźwiający i nie słodki. A przepis wynalazłam w gazecie "Sól i pieprz" z 2005 roku.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne