Filety i nóżki z kurczaka pieczone w słodko-pikantnej marynacie


Składniki:

1 filet podwójny z kurczaka
2 udka z kurczaka
Marynata:
3 łyżki sosu słodkiego chili
2 łyżki sosu sojowego kikoman
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka czosnku granulowanego


Sposób przygotowania:

Fileta dzielimy na dwie połówki.

Składniki marynaty łączymy w miseczce. Zalewamy nią kurczaka i zostawiamy na min. 2 godziny.

Przelewamy do żarodpornego naczynia i przykrywamy folią aluminiową z góry.

Wkładamy do piekarnika do temperatury 150'C i pieczemy około 1 godziny. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i rumienimy mięso.

Podajemy z kaszką kuskus - dodałam do niej ciutke soli, sosu sojowego.

Robimy z kaszki dwie babeczki a na nie nakładamy nóżkę z kurczaka - lekko polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne