Przepis podstawowy na kruche ciasteczka


Składniki:

Przepis podstawowy na kruche ciasteczka 56 dkg m±ki
10 dkg mielonych migdałów
10 dkg mielonych orzechów laskowych
15 dkg cukru
3 łyżki cukru waniliowego z naturaln± wanili±
4 żółtka
40 dkg masła

2 łyżeczki kawy mokka
1 łyżka dobrego kakao


Sposób przygotowania:

Z m±ki, migdałów i orzechów - ja potłukłam w moĽdzieżu tak, że były ciut wieksze kawałki niz gdyby były zmielone - obu rodzaji cukrów, żóltek i posiakanego masła zagniatamy cisato.

Dzielimy na trzy czę¶ci - każda około 42 dkg. Do jednej dodajemy kawę i kakao i ponownie zagniatamy.

Każd± zawijamy w folię i wkładamy na godzine do lodówki.


Przepis pochodzi z gazety " Pyszne ciasta " z 2004 roku.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne