Indyk z zielonym curry i orzechami


Składniki:

Indyk z zielonym curry i orzechami 50 dkg filetu z indyka
1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
ziarenka smaku szczypta
1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy Raz el hanout plus jeszcze 1
250 ml śmietanki
100 ml bulionu drobiowego
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
dwie szczypty liści curry
połówka papryki czerwonej
por zielona część około 3 cm
10 dkg orzechów ziemnych solonych
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki zielonej pasty curry tajskiej


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy: pieprzem ziołowym, ziarenkami, kuminem, czoskiem granulowanym, łyżeczką Raz el hanout i zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia podsmażamy mięso na patelni. Paprykę kroimy w kosteczkę, porę w talarki, a natkę drobno siekamy.

W garnku mieszamy śmietankę, bulion, namoczoną trawę cytrynową, liście curry, pastę curry ziloną. Gotujemy ciągle mieszając około 4 minut.

Dodajemy paprykę, porę, natkę i orzechy mieszamy i chwile gotujemy. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Teraz wystrczy już dosłownie chwilka.


Ja podałam to danie z makaronem szpinakowym i udekorowałam je natką pietruszki.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne