Indyk z zielonym curry i orzechamiSkładniki: 50 dkg filetu z indyka 1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego ziarenka smaku szczypta 1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy Raz el hanout plus jeszcze 1 250 ml śmietanki 100 ml bulionu drobiowego 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej dwie szczypty liści curry połówka papryki czerwonej por zielona część około 3 cm 10 dkg orzechów ziemnych solonych pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki zielonej pasty curry tajskiej |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy: pieprzem ziołowym, ziarenkami, kuminem, czoskiem granulowanym, łyżeczką Raz el hanout i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia podsmażamy mięso na patelni. Paprykę kroimy w kosteczkę, porę w talarki, a natkę drobno siekamy. W garnku mieszamy śmietankę, bulion, namoczoną trawę cytrynową, liście curry, pastę curry ziloną. Gotujemy ciągle mieszając około 4 minut. Dodajemy paprykę, porę, natkę i orzechy mieszamy i chwile gotujemy. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Teraz wystrczy już dosłownie chwilka. Ja podałam to danie z makaronem szpinakowym i udekorowałam je natką pietruszki. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne